Braille névjegykártya

… a vakok üzleti életben való tájékoztatására

Van egy kedves ismerősünk, akivel a Vállalkozónői Kerekasztal egyik összejövetelén találkoztunk először. Ő Horváthné Dunaveczki Leona, azaz Leona HD minőségben. Webhely akadálymentesítéssel foglalkozik és komoly vállalkozást indított ennek a látók számára ismeretlen területnek a megismertetésére.

Amikor Leonát megismertük egy új ablak nyílt ki előttünk. Ablak a világ egy olyan részére, ahol olyan fantasztikus emberek is élnek, mint Leona. Tanulnak, gyerekeket  nevelnek, vállalkoznak, pedig a látásukat elvesztett emberek számára ez nem olyan könnyű, mint nekünk. Nekünk, személy szerint a VeDeko csapatának, akik folyamatosan csak a látvány tervezésével és kivitelezésével foglalkozunk.

Épp egy találkozón döbbentünk rá, mikor névjegyet adtunk át neki, hogy mennyire fontos nem csak a vizuális megjelenés, hanem az ő esetében az olvashatóság is. Sokat írtunk már arról, hogy milyen a jó névjegy, hogyan használd, miért fontos. Leona azonban nem csak látókkal van kapcsolatban, így ügyelnie kell arra is, hogy mindenki olvasni tudja névjegykártyája tartalmát.

A névjegykártya tulajdonképpen egy vizuális eszköz önmagad kifejezésére. Nem csak információkat oszt meg másokkal, hanem egy én-üzenetet is közvetít. Leona esetében ez az üzenet egy sokkal mélyebb tartalmat is rejt, ez az üzenet pedig a vakok segítése mind a kézzel fogható, mind az internet világában.

A névjegy célja, hogy segítségével ismeretségeket köss, a bemutatkozásodat, mint találkozást emlékezetesebbé tedd vele, hogy könnyebben emlékezzenek rád később, és a személyedhez, mint élményhez kössék később a neved.

Leonának ezeket szintén figyelembe kell vennie, hiszen ha ezeket figyelmen kívül hagyja, a névjegykártya nem éri el valódi célját. Ezért ennek az ügynek a megvalósítása érdekében utána jártunk, hogyan is lehet kivitelezni egy olyan névjegyet, amit a látó és vak ügyfeleinek egyaránt át tud adni.

Hosszadalmas keresgélés után találtunk egy olyan szakmabelit, aki foglalkozik Braille írás készítésével, így nem haboztunk megkérdezni tőle, hogyan tudjuk ezt névjegyre is kivitelezni.

A névjegyre egy név és egy telefonszám fér rá Braille írással, így született meg Leona új névjegye, amit most ezúton szeretnénk neki felajánlani.

Leona és nem látó társai kedvéért leírásban is bemutatom az új névjegyet:

A névjegy tartalmazza az új logót, mely egy egyszerű figurát ábrázol, aki vidáman feltartja kezét és botját, mely egy webes nyílban végződik. Ezt a nyilacskát körülveszi egy lufiszerű forma, mely a könnyedséget hivatott ábrázolni. A névjegykártya színvilága könnyed, légies, kékekkel és fehérrel. A névjegy tartalmazza Leona nevét, a foglalkozási területet, és az elérhetőségeit. Természetesen Braille írással a neve és a telefonszáma is megjelenik. Sarokkerekítéssel van ellátva, mely rátesz még egy lapáttal az azonosíthatóságra.

Leona, fogadd ezt a logót és névjegy tervet sok szeretettel a Vakok Világnapja alkalmából, és sok sikert kívánunk a továbbiakban!

A cikket írta Szekeres Vera – lakberendező, dekoratőr és Sipos Emese – grafikus, dekoratőr
A névjegyet tervezte: Sipos Emese – grafikus, dekoratőr

2 Responses to Braille névjegykártya

  1. Lányok, nagyon meg vagyok hatva. Szóhoz sem jutok. Remélem tudjátok, hogy ezzel nem csak engem, hanem ezt az ügyet is támogattátok, ennek pedig nem lehet az értékét felbecsülni, mert rendkívüli. Büszke vagyok rátok. Annyit hozzátennék a webakadálymentesítés témájához, hogy aki ezt megoldja az oldalán, az minden látogatójának megkönnyíti az internetezést. Ez olyan, mint egy ház otthonossá, mégis praktikussá tétele. Sokkal szívesebben jön vissza egy látogató egy olyan oldalra, ahol minden információt könnyen elér, átlátható a szerkezet és ha lassúbbb gépe is van, vagy kevésbé gyakorlott, akkor is gyorsan és könnyen boldogul az oldallal. Ez a következménye egy akadálymentesítésnek. S ha valaki ügyesen kommunikál, akkor bátran el tudja mondani, hogy ő 120000 ember érdekeire is odafigyelt, akik a látássérült emberek. Ez viszont már csak a hab a tortán. Bár nyilván én a látássérült emberek érdekeit képviselem érintettként, de olyan ember is vagyok, aki weboldalát marketingeszköznek tekinti és tudja, hogy minden látogató értékes ember, akik között nagyon sokféle lehet. Az akadálymentesítéssel tehát két legyet lehet ütni egy csapásra. Egyszerre lesz egy oldal felhasználóbarát és egyszerre válik kiválóan használhatóvá adott esetben egy látássérült érdeklődőnek is. Köszönöm az ajándékotokat, a hírét vinni fogom!!!

  2. mesi szerint:

    Köszönjük Leona! 🙂

    Örülünk, hogy segíthetünk.

    Leona honlapját a sikerult.com -on tekintheted meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress