A jó kirakat 9 összetevője

A kirakat és a jó kirakat közt nagy különbség van! Ezt a különbséget szeretném most érzékeltetni veletek. Mi mindig arra törekszünk hogy tökéletes, szép kirakatokat készítsünk az alábbi 8 dolgot szem előtt tartva. Nézzük őket szépen sorban:

1. Szakszerű árukihelyezés

A kirakatba kerülő termékeket többféle módon lehet kihelyezni, anyagától, funkciójától függően. A rendező ismeri a szakmai fogásokat, így megfelel a felé irányuló elvárásoknak. Ezt arra értem, hogy nem szurkálja össze-vissza tűkkel a selymet, vagy nem nyújtja ki a pulóvert. Mindig figyel arra, hogy a kirakatban lévő árut a kirakatból kikerülés után is el lehessen adni, hiszen ez a tulajdonosnak egy igen fontos szempont.

2. Áru

A kirakat legfontosabb eleme, ő a főszereplő, minden neki van alárendelve. Tűnjön ki, irányuljon rá a tekintet és legyen szépen elrendezve.

3. Árcédula

Az árcédula méretében, stílusában, hangvételében a kirakathoz kell kapcsolódjon, hiszen annak szerves része, ugyanakkor tájékoztat, informál a termék áráról, miközben a kívánt célcsoporthoz szól.

4. Ötlet, hangulati dekorációs elemek

Akár gyógyszeres dobozok, akár selyemszalagok a kihelyezendő termék mindig ügyelünk rá, hogy egy téma, ötlet köré építjük fel a kirakatot. Ez azért nagyon fontos, mert kiemelkedik a többi kirakat közül, ha ötletesen van kialakítva. Egyszerűen jobban emlékeznek rá.

5. Blickfang (tekintetfogó)

A figyelem megragadásának eszköze. Célja, hogy a figyelmet a kirakatra, onnan az árura irányítsa. A blickfang használata és milyensége a dekoratőr kreativitásától és vizuális érzékenységétől függ. Ha például minden nadrág fekete, de csak egy piros van középen, akkor az a blickfang, minden tekintet oda irányul. A blickfang lehet bármi, fantázia dolga.

6. Tipográfia, grafika, szlogen

A kirakatba kerülő szövegnek kettős funkciója van: információ és dekoratív hatás. Csak akkor oldja meg a feladatát, ha rövid, jól olvasható, lényegre törő, érzelemre ható. A jó reklámszövegben a betűtípus alkalmazkodik a kirakat hangulatához, az áru jellegéhez, a reklámcélhoz.

7. Áruhordozók, installációs elemek

Fő feladata: hangulatkeltés, áruhordozás. Ezek lehetnek természetes és gyártott elemek (virág, fatörzs, kukorica, levél, kerítés, dobozok, keret, művirág, figura, stb.)

8. Világítástechnika

A kirakat állandó világításán kívül figyelemfelkeltés céljából különféle színes, kevert, szaggatott, irányított fénymegoldások is alkalmazhatók.

9. Kompozíció

A kompozíció az egyes árucikkeknek és a hozzájuk legmegfelelőbb dekorációs elemeknek, kellékeknek olyan tudatos elrendezése, amely a kitűzött reklámcélnak legjobban megfelel. Kompozíciós megoldások lehetnek: konstruktív, vonalvezetéses, átlós, háromszög, ritmus, tömbösített, ömlesztett, szabad kompozíciók, centrális.

A kép forrása: www.dekoratoriskola.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress