Amit a plakátról tudni kell IV. rész

A plakát típusai

A plakátokat típusaik szerint három csoportba sorolhatjuk:

       figurális plakát

       betűplakát

      szöveggel ellátott figurális plakát

A figurális plakát csak és kizárólag grafikai elemeket tartalmaz, vagyis csak rajzok és képek szerepelnek a plakáton.

A betűplakát nevéből adódóan csak szöveget tartalmaz, ami ideális esetben egyenletes ritmusú, túlzott cifrázásoktól mentes.

A szöveggel ellátott figurális plakát az előző kettő kombinációja, és minden esetben a leghatásosabb eszköz. Fontos, hogy a szöveg ne zavarjon, hanem magyarázzon, de ne a kép beszéljen a szöveg helyett. A megfelelő arányok természetesen döntő befolyással vannak a plakát sikerességére.

A plakát feladatai

A jó plakátnak három fő feladatot kell ellátnia. Felkelteni a befogadó figyelmét, megértetni vele a plakát mondandóját és meggyőzni róla.

A plakátok nem csak az ízlést, de a véleményt, sőt, még a gondolkodást is befolyásolni képesek.

Figyelemfelkeltés — A plakát elsődleges feladata a figyelem megragadása. Ez a mai rohanó világában különösen fontos, hiszen az emberek legjobb esetben is csak pár másodpercig látnak egy plakátot, nincs idejük hosszasan szemlélni és elgondolkodni annak mondanivalóján. Ezért nagyon fontos, hogy a plakát minél jobban felkeltse a befogadó figyelmét és a lehető legjobban megragadjon emlékezetében.

A jó plakát elkészítésénél három alapvető elemet kell figyelembe venni: a kompozíciót, a színt és a méretet.

A kompozíció lehetőleg legyen zárt, mert így nem szóródik szét a befogadó figyelme.

A színek is igencsak fontos szerephez jutnak, tekintve, hogy a plakát tulajdonképpen egy műalkotás. Legmesszebbre a sárga alapon fekete betűk látszanak, ám elég monoton lenne a plakátkínálat, ha a művészek pusztán ezt a két színt használnák. A színek megválasztásakor a láthatóság mellett többek között a színek szimbolikus jelentését is figyelembe kell venni, és természetesen a plakát témájához legjobban passzoló színkombinációt kell megválasztani.

 

A méret megválasztásánál az elsődleges szempont a környezetbe való illeszkedés, és a plakáton megjelenő kompozícióhoz való alkalmazkodás.

Megértés — Ahhoz, hogy a néző megértse a plakát mondanivalóját a plakátnak több szempontnak is eleget kell tennie. Először is legyen könnyen áttekinthető és tömör, mentes mindenféle felesleges részlettől, amik csak zavarnák a megértést. Mivel a befogadó csak néhány másodpercig látja a plakátot, fontos, hogy könnyen meg lehessen érteni a mondanivalóját, tehát kerülni kell a túlságosan hosszú és bonyolult, idegen eredetű kifejezések használatát. A szöveg minden esetben legyen rövid és jól olvasható.

 

Meggyőzés — Ahhoz, hogy egy plakát meggyőző legyen, elég egyetlen feltételt teljesítenie: mondjon igazat!

Következő cikkünkben a betűk és színek lesznek a középpontban. Ne maradj le róla…

Forrás 1 2 3 4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress