Amit a plakátról tudni kell III. rész

A plakát felhasználási területei

A plakát felhasználási területén tulajdonképpen a plakát által közvetíteni szándékozott üzenet jellegét, eredetét értjük.

Critica Mass
A föld napja! – biciklis felvonulás
Kattints a képre és nézd meg nagyban

Ez alapján három alcsoport létezik:

      kereskedelmi plakát
      kulturális plakát
      politikai plakát

A kereskedelmi plakát fogalma talán a legegyszerűbben megmagyarázható, hiszen ebből a plakátfajtából található a legtöbb. A kereskedelmi plakát középpontjában a meghirdetni kívánt áru áll, elsődleges célja pedig nem más, mint felkelteni a befogadó (esetünkben az utca egyszerű embere) érdeklődését a termék vagy szolgáltatás iránt.

A kulturális plakát fogalmának meghatározása már korántsem ennyire egyértelmű. Ugyanúgy fel kívánja hívni a figyelmet egy bizonyos dologra, de ez sokkal inkább valamilyen kulturális rendezvény, szellemi termék, eszme vagy ideológia. A kulturális plakátok sokszor hirdetnek művészeti fesztiválokat (filmfesztiválokat, kiállításokat), de egyre gyakrabban hívják fel a figyelmet olyan égető társadalmi problémákra is, mint a környezetszennyezés vagy a diszkrimináció. Ebből adódik egyfajta népnevelő tulajdonságuk is, hiszen a kulturális plakát elsődleges célja – a kereskedelmi plakáttal ellentétben – nem a profitszerzés, hanem az emberek gondolkodásának valamilyen szintű befolyásolása, a társadalom nevelése és szociális érzékenységének növelése.

A politikai plakát nevéből adódóan valamely politikai eszme vagy ideológia propagálására hivatott eszköz. Megjelenése szinte mindig köthető valamilyen politikai eseményhez. A politikai plakátok lehetnek toborzó jellegűek (világháborús plakátok), de szolgálhatnak egy politikai rend propaganda eszközeként is, mintegy igazolva a fennálló rendszert és eszméinek helyességét (a magyar szocialista plakátok).

A jövő héten a plakát típusai és feladatai lesz a téma, ami nagyon tanulságos lesz számodra. Ne maradj le róla…

Forrás 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress