Amit a plakátról tudni kell II. rész

Mi az a plakát?

Prostitúció Nélküli Magyarországért Mozgalom
Keresd a férfit! című plakátja
Kattints a képre és nézd meg nagyban

A művészeti lexikont felcsapva a plakát címszó alatt a következő meghatározást találod:

Képes ábrázolással és szöveggel ellátott, nyomdai úton sokszorosított falragasz, az alkalmazott grafikai művészet egyik műfaja. A plakát célja, hogy szuggesztív művészi eszközeivel felhívja a figyelmet a propagált árura, szellemi termékre, eseményre vagy politikai eszmére, és ezeket a maga sajátos eszközeivel, tömör közlésmódjával népszerűsítse.

Ez lenne hát a plakát szakszerű meghatározása.

Egy másfajta megközelítésből a plakát nem más, mint három kulcsfontosságú figura — a megrendelő, a művész és a nyomdász — együttműködésének eredménye.

Te, mint megrendelő tudatod a művésszel, milyen témájú plakátot szeretnél, mi szerepeljen azon és legfőképpen milyen üzenetet szándékozol ezzel a plakáttal közvetíteni az emberek felé. Ezen utasítások alapján elkészítjük a plakátot, amit a nyomdász, gépei segítségével sokszorosít.

Miután tisztáztuk a plakát fogalmát, ejtsünk pár szót arról, mitől lesz egy plakát nem hétköznapi, szóval művészi.

Akkor lesz művészi egy alkotás, ha mondanivalója van, ha az alkotójának célja volt vele, és ez a cél nem volt más, mint átadni valamit az alkotást szemlélő embereknek. Ez a valami lehet egy eszme, egy gondolatsor, vagy csupán egy érzelem. Még csak az sem fontos, hogy ugyanazt gondoljuk, amit az alkotó gondolt művének teremtése közben, hiszen a több száz éves festményeket nézve a múzeumokban sem tudhatjuk pontosan, mit is érzett, mit gondolt a művész, miközben festett. A lényeg, hogy valamifajta érzelmet indítson el bennünk, hogy gondolkodásra késztessen, hogy megérintsen.

Következő hétfőn A plakát felhasználási területei lesz a téma! Nagyon érdekes lesz, ne maradj le róla

 

Forrás 1

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress